Prowadzisz firmę? Szukasz wykonawcy? Idealny portal dla ciebie!
Ad

Stal nierdzewna w kuchni

Meble kuchenne i urządzenia gastronomiczne są bardzo ważną częścią każdego lokalu gastronomicznego. Bez nich funkcjonowanie jakiegokolwiek baru, kawiarni czy restauracji byłoby niemożliwe.

Każdy lokal gastronomiczny, niezależnie od swoich funkcji, musi być odpowiednio wyposażony. Wyposażenie zaplecza kuchennego, w skład którego wchodzą różnego rodzaju urządzenia i meble, reguluje ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia z dnia 11 marca 2001 roku oraz jej późniejsze zmiany i poprawki. Ustawa ta określa m.in. wymogi, jakie ma spełniać w Polsce zdrowa żywność, warunki w jakich odbywa się jej produkcja oraz zasady kontroli, jakie mają państwowe instytucje nad tym procesem.

W skład wyposażenia zapleczy gastronomicznych wchodzą różnego rodzaje meble i urządzenia gastronomiczne, które służą zarówno do przechowywania jak i również do obróbki produktów spożywczych. Meble gastronomiczne dzielimy głównie na kategorie, w których bierze się pod uwagę ich funkcjonalność oraz miejsce gdzie będą wykorzystywane. W naszej kuchni znajdziemy m.in. stoły technologiczne, stoły do zmywalni, stoły pod zabudowę zlewową, blaty czy pojemniki na odpadki. Uzupełnieniem mebli gastronomicznych są baseny nierdzewne przeznaczone do mycia naczyń o dużych gabarytach oraz bardzo przydatne szafki i półki. Często niezastąpione okazują się również wózki kelnerskie i platformowe, które pomagają w lepszej organizacji pracy na kuchni.

Wszystkie urządzenia jakie znajdują się w kuchni, muszą być odporne na wszelkiego typu warunki jakie panują podczas procesu przygotowywania żywności. Gorąca woda, wysoka wilgotność czy chłód nie mogą wpływać niekorzystnie na wykonywane prace. W przeważającej większości, meble i urządzenia gastronomiczne produkowane są ze stali nierdzewnej. Właściwości tego materiału pozwalają na długo zachować ich trwałość, nawet przy bardzo intensywnym użytkowaniu. Łatwość utrzymania higieny na powierzchniach ze stali nierdzewnej, w dużej mierze ułatwia otrzymanie niezbędnych zezwoleń do prowadzenia działalności gastronomicznej. Lokal gastronomiczny to pomieszczenia, w których utrzymanie czystości to podstawowe zadanie personelu. Dzięki swojej strukturze, regularne używanie środków chemicznych i poddawanie dezynfekcji sprzętów ze stali nierdzewnej, nie będzie miało negatywnego wpływu na ich trwałość. Ze względu na swoją odporność, stal nierdzewna stała się nieodzownym elementem wykorzystywanym do produkcji wszelkiego rodzaju mebli, urządzeń a nawet akcesoriów wykorzystywanych w kuchni.

Bardzo istotną rzeczą przy meblach kuchennych ze stali nierdzewnej jest jakość połączeń poszczególnych ich elementów, które pozytywnie wpływają na możliwość dokładnego czyszczenia całych konstrukcji. Oszlifowana gładka powierzchnia uniemożliwia wnikanie resztek jedzenia w trudno dostępne miejsca. Wśród mebli gastronomicznych przez bardzo długi czas występowały dwie linie o wymiarze 600mm i 700mm. Dzisiaj meble wykonywane są głównie na indywidualne zamówienie każdego właściciela lokalu gastronomicznego.

 

Udostępnij: