Prowadzisz firmę? Szukasz wykonawcy? Idealny portal dla ciebie!
Ad

Multi kucharz – piec konwekcyjno-parowy

Prowadzenie lokalu gastronomicznego wiąże się z ponoszeniem bardzo dużych kosztów. Nie jest to działalność tania – nie dość, że sporo trzeba zainwestować w jej rozpoczęcie, to również wcale nie mniej nakładów pochłania jej kontynuowanie. Istnieje jednak wiele sposobów pozwalających na to, aby te koszty obniżyć. Może się to odbywać np. poprzez zakup odpowiednich urządzeń.

Jednym z takich urządzeń jest piec konwekcyjno-parowy. Jest to podstawowe urządzenie w większości profesjonalnych kuchni, bez względu na to, czy jest to restauracja, bar czy szkolna stołówka. Tę niezwykłą popularność zawdzięcza głównie dzięki łączeniu w sobie wielu funkcjonalności. Piec konwekcyjno-parowy pozwala na jednoczesne przygotowywanie kilku potraw, dając pewność, że każda z nich zachowa swoje walory smakowe i zapachowe. Gotowanie, blanszowanie, pieczenie, a także przyrządzanie dań przy użyciu sondy, to tylko niektóre z szerokiego wachlarza możliwości oferowanych przez ten sprzęt gastronomiczny.

Stosując tradycyjne metody obróbki cieplnej potraw w kuchni, wykorzystuje się cały szereg urządzeń. W obiektach kuchennych przygotowujących jednocześnie kilkanaście lub kilkadziesiąt potraw ilość tego sprzętu jest zwielokrotniona. Elementami, na które zawsze zwraca uwagę szef kuchni i właściciel są skrócenie czasu przygotowania potraw, zatrudnienie odpowiedniej ilości personelu oraz zużycie energii i wody. W nowoczesnej kuchni priorytetem dla szefa kuchni jest jakość potraw a dla właściciela efekt ekonomiczny. Tak więc całościowy efekt ekonomiczny jaki daje zastosowanie pieca konwekcyjno-parowego w profesjonalnej kuchni powoduje, że jest to niezbędne i niezastąpione urządzenie. Przy użyciu pieca konwekcyjno-parowego można robić właściwie wszystkie, nawet najbardziej wyszukane czynności kulinarne, których wymaga profesjonalna gastronomia.

Bardzo dużym atutem takiego urządzenia jest niska awaryjność. W większości przypadków – bo aż w przeszło 90% – za przyczynę awarii podawane jest osadzanie się kamienia kotłowego. To z kolei wynika z niewłaściwej troski o urządzenie. Piece konwekcyjno-parowe nawet te najbardziej nowoczesne, wymagają właściwej pielęgnacji oraz zabiegów konserwacyjnych, tak jak szereg innych urządzeń nie tylko w gastronomii.

Wśród oferowanych produktów jest bardzo duża różnorodność, która może wprawić w pewne zakłopotanie osoby nie mające doświadczenia w pracy z piecem konwekcyjno- parowym. Przed zakupem, należy zwrócić szczególną uwagę na następujące czynniki:

– czym będzie zasilany piec – energia elektryczna czy gaz?

– jaka jest ilość jednocześnie serwowanych dań (średnio i maksymalnie)?

– jaka jest różnorodność dań w karcie wymagających obróbki termicznej?

– jakie jest czasowe zapotrzebowanie na potrawy np. wydanie 100 dań w ciągu 5 minut czy też 30 minut?

– jakie potrawy i jaki jest sposób ich przygotowania w kuchni (np. grillowane, gotowane na parze, smażone lub pieczone w gorącym powietrzu itd.)?

– czy jest zapewniona wentylacja strefy pieca?

Po odpowiedzi na powyższe pytania, doświadczony doradca handlowy dobierze nam odpowiedni model urządzenia, które będzie spełniało nasze oczekiwania. Pozostaje zatem ostatnie pytanie: ile mamy środków na zakup pieca konwekcyjno parowego i ile chcemy zaoszczędzić środków finansowych w ciągu roku? Kupując wybrany model pieca wraz z osprzętem pamiętajmy, że często warto zainwestować w model o większych możliwościach, który znacznie usprawni działanie kuchni przy jednoczesnym odciążeniu personelu.

Udostępnij: