Prowadzisz firmę? Szukasz wykonawcy? Idealny portal dla ciebie!
Ad

Kostkarka do lodu

Kostkarka do lodu to niezbędny element wyposażenia barów, pubów oraz lokali gastronomicznych gdzie serwowane są zimne napoje. Urządzenie to coraz częściej znajduje również swoje miejsce w prywatnych mieszkaniach. Pozwala ono na szybkie zamrażanie wody, która później pod postacią kostek wykorzystywana jest do schładzania napoi.

Zadaniem kostkarki jest szybkie zamienianie wody w kostki lodu. Proces ten jest znacznie krótszy w porównaniu z zamrażarką, do której zazwyczaj wkładamy woreczki lub foremki wypełnione wodą. W warunkach domowych kostkarka bardzo dobrze sprawdzi się w upalne letnie dni oraz podczas organizowania spotkań towarzyskich.

W lokalach gastronomicznych, kostkarka do lodu pozwala obsłudze na bieżąco uzupełniać zapas lodu, który jest potrzebny m.in. do przygotowania drinków, chłodzenia napojów czy też do wypełniania pojemników, w których serwowane są butelki z napojami.

Parametry techniczne

Wybierając kostkarkę do lokalu gastronomicznego lub do domu, musimy zwrócić uwagę na podstawowe parametry takiego urządzenia. Jednym z nich jest gabaryt sprzętu. Duże modele sprawdzą się w lokalach gastronomicznych, a mniejszych kostkarek do lodu można z powodzeniem używać w domu, w ogrodzie lub na tarasie. Kompaktowe modele kostkarek można swobodnie przenosić i nie trzeba kupować osobnego urządzenia do każdego pomieszczenia. Należy się jednak liczyć z tym, że mniejsze kostkarki są zwykle albo droższe, albo mniej wydajne.

Fot. Pixabay

Kostkarki do lodu pozwalają wytworzyć bardzo dużo kostek lodu naraz. W zależności od modelu kostki mogą różnić się wielkością i wagą. Zwykle kostki mają wagę od 10 do 35 gramów. Przed zakupem warto sprawdzić, jakiej wielkości kostki będą wypadały z danego modelu. Kolejnym parametrem odróżniającym od siebie modele jest szybkość pracy. W wielu wypadkach wystarczy zaledwie około 10 minut, aby maszyna wytworzyła pierwszą partię lodu. Kupując kostkarkę do lodu zwróćmy uwagę na jej wydajność, czyli na masę kostek w porównaniu do czasu potrzebnego na ich zamrożenie. Bardzo ważnym parametrem kostkarek do lodu jest ich moc. W przypadku małych i mało wydajnych modeli mają one moc do 200 W, ale większe modele mogą pobierać znacznie więcej energii. W zależności od modelu kostkarki i producenta kostki lodu mogą mieć różny kształt. Mogą być w formie kostki pełnej, sześciennej lub płatu. Zazwyczaj każda z nich używana jest do innego napoju ze względu na swój charakter.

Kostkarki do lodu to bardzo przydatne urządzenia, a w lokalach gastronomicznych są wręcz niezbędne. Przed zakupem takie sprzętu dobierzmy odpowiednie parametry potrzebne w codziennej pracy, a będzie służyło nam przez długie lata.

Udostępnij: